Tre gode grunde til hvorfor du skal huske at holde pause!

1. Manglende energi og mindre effektiv

Hvis du ikke får holdt de nødvendige pauser i løbet af dagen, vil dit energiniveau dale kraftigt. Den manglende energi gør at, opgaverne der ligger forude virker mere og mere uoverkommelige og det er som om du slet ikke har energien til opgaverne. Du ender i en ond spiral hvor opgaverne virker mere uoverskuelige og du bliver mindre effektiv fordi energien mangler.

Når opgaverne føles uoverskuelige og de tager længere tid at færdiggøre pga. manglende energi og effektivitet, er det nærliggende at vælge at springe pauserne over.

At springe pauserne over er nok det dummeste du kan gøre. Det fører dig udelukkende endnu længere ned i den onde spiral.

Tilvælg istedet at tage en pause, så din krop kan få energi igen. Den tid du har brugt på pausen er hurtigt hentet igen – på grund af fornyet energi og restitution.

2. Flere fejl

Hvis du mister koncentrationen og begynder at føle dig udkørt og træt, er det her fejlene begynder at opstå. Du får ikke taget højde for de små detaljer og du glemmer ting du skulle have gjort. Det alt sammen tegn på at du trænger til en pause.

Det er ikke sikkert at du har opdaget det udvikle sig, for den manglende koncentrationen kan komme snigende, i takt med at energiniveauet er dalet.

Bemærk at det især er når du stresser at fejl opstår. Hjernen har for travlt med at bruge energi på alle de andre ting du også skal nå og som ligger forude, og glemmer at tænke på hvad du er i gang med at gøre lige nuo og her.

3. Udbrændthed

Kroppen har brug for pauser også selv om dit arbejde ikke involverer en masse fysisk arbejde. Din hjerne har brug for at restituere for informationer og nyheder. Hvis ikke din hjerne får pauser og i stedet kører i højeste gear igennem længere perioder udbrænder du.

Kendetegn på udbrændthed er blandt andet:

  • Følelsesmæssig udmattelse
  • Ufølsomhed over for andre mennesker
  • Lav præstationsevne

I sidste ende kan udbrændthed ende op i depression.

Sørg for at holde pauser!

Gode råd til pauserne

Nu har jeg snakket så meget om hvad konsekvenserne ved manglende pauser kan gøre ved dig, men det nytter jo ikke noget at råbe vagt i gevær uden at komme med løsninger. Den åbenlyse løsning er naturligvis at du skal holde pauser, men hvad er en god pause?

En god pause er når du lader din hjerne slappe af, og hvis du har et hårdt fysisk arbejde så skal kroppen også slappe af.

I manges tilfælde foregår arbejdet foran en computer skærm, og i disse tilfælde er det rigtig godt at få bevæget kroppen lidt i pausen. Hvis du har muligheden for det, så gå en lille tur i dine pauser. På din lille gåtur skal du så vidt muligt kun tænke på hvad du ser og oplever. Sagt med andre ord du bevæger kroppen mens hjernen bare får lov til at være passiv observatør.

3 gode pauseregler til hverdagen:

  • Hold en pause i 10-15 min efter 1½ – 2 timers arbejde.
  • Rejs dig fra skrivebordet og gå en tur mindst en gang om dagen, også selv om det regner.
  • Sørg for at rejse dig op af og til for at hente vand eller kaffe. Det skaber små pauser og din krop bliver rørt lidt.

Jeg håber at du er blevet inspireret til at holde pauser i løbet af arbejdsdagen, så du får et bedre arbejdsliv, mindre stress, færre fejl, større effektivitet og større livsglæde!